Het is van belang dat u om de 6 maanden, naast een bezoek aan de tandarts, naar de mondhygiënist gaat voor controle. Het doel van dit bezoek is om uw gebit en tandvlees gezond te houden en lang van uw gebit te kunnen genieten. Tijdens een behandeling bij de mondhygiënist wordt er gefocust op het voorkomen van gaatjes en tandvleesaandoeningen. Daarnaast houdt de mondhygiënist zich bezig met het uitvoeren van taken die gericht zijn op genezing. Hierbij kunt u denken aan het behandelen van tandvleesaandoeningen. Verder brengt de mondhygiënist de conditie van het tandvlees en het kaakbot in kaart en geven zij voorlichting over gebitsverzorging. Hierdoor wordt een goede mondgezondheid behouden. De mondhygiënist geeft niet alleen voorlichting over gebitsverzorging, maar ook over het ontstaan van gaatjes, tandvleesaandoeningen en het effect van voedingsgewoonten op uw gebit.
Dit zijn niet echter de enige taken van een mondhygiënist. Er worden namelijk ook werkzaamheden in de mond uitgevoerd tijdens de behandeling. Er wordt allereerst mondonderzoek gedaan en röntgenfoto’s en/of gebitsafdrukken gemaakt indien nodig. Daarna volgt het monitoren, analyseren en evalueren van de mondgezondheid. Tijdens het reinigen van het gebit wordt de tandplak, de aanslag en de tandsteen verwijderd. Wanneer gebit beschermende middelen zoals fluoride nodig zijn, brengt de mondhygiënist deze ook aan. Daarnaast zorgt een mondhygiënist voor het sealen en polijsten van vullingen. Een bevoegde mondhygiënist mag verdoven en bepaalde gaatjes in tanden en kiezen vullen.
De duur van de behandeling bij de mondhygiënist verschilt per patiënt. Dit hangt namelijk af van de mondhygiëne. Gemiddeld duurt een afspraak bij de mondhygiënist een half uur tot een uur.